0596 362 116
Banner 1920

FAQ

Hieronder vindt u, in verschillende categorieën, de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over onze diensten en praktijk. Deze FAQ zal geregeld worden geactualiseerd. Mocht uw vraag in de lijst ontbreken, dan kunt u deze stellen door contact met ons op te nemen.

  • Wat is een tandprotheticus?

    Een tandprotheticus is een gediplomeerd tandtechnicus, die een gespecialiseerde opleiding tot Tandprotheticus heeft gevolgd. Hierdoor heeft de tandprotheticus zowel technisch, medisch als biologisch een ruime kennis opgebouwd.

  • Wanneer kom ik aanmerking voor een vergoeding van een nieuw kunstgebit?

    De gemiddelde levensduur van een kunstgebit is 5-8 jaar. Doordat uw kaken slinken en veranderen, zal de pasvorm na verloop van tijd niet meer in orde zijn. Veel mensen blijven rondlopen met problemen rondom het kunstgebit. Uw zorgverzekeraar vergoedt meestal om de 5 jaren een nieuwe kunstgebit.

  • Hoe vaak moet ik langs komen voor het aanmeten van een nieuw kunstgebit?

    Het aanmeten van een kunstgebit komt heel erg nauwkeurig en om er voor te zorgen dat uw kunstgebit exact past, zijn er verschillende afspraken nodig. Meestal zijn er 5 tot 6 afspraken nodig om uw kunstgebit aan te meten.

  • Hoe lang duurt het voordat mijn kunstgebit gerepareerd wordt?

    Wanneer uw kunstgebit kapot is en gerepareerd moet worden, kunt u bij ons veelal wachten onder het genot van een kopje koffie of thee. Het repareren van uw kunstgebit duurt ongeveer een uur.

  • Is mijn klikgebit nog uitneembaar?

    Een klikgebit is een uitneembare kunstgebit op implantaten. De implantaten bieden houvast voor het klikgebit.

  • Mag ik mijn kunstgebit ook 's nachts dragen?

    Wij adviseren u om uw prothese voor het slapen uit te doen. Tijdens de nacht is er een grote kans dat u onbewust met de kiezen klemt of knarst. Zonder dat u dat in de gaten heeft, kan hierdoor het tandvlees of het kunstgebit beschadigen. Dit kan uiteindelijk leiden tot ontstekingen, een versnelde botafbraak en slijtage aan uw kunstgebit. Door uw kunstgebit enige tijd uit te laten, geeft u het tandvlees bovendien de kans te ontspannen, waardoor het beter wordt doorbloed. Heeft u er om sociale of andere redenen veel moeite mee uw kunstgebit ’s nachts uit te doen? Overweeg dan om alleen de bovenprothese te dragen.

  • Hoe kan ik mijn kunstgebit het beste reinigen?

    Het is belangrijk dat u uw kunstgebit na iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er, net als bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Bovendien kan een kunstgebit verkleuren door nicotine, koffie, thee en wijn. U kunt uw kunstgebit schoonmaken met een protheseborstel en zeep. Het beste is groene zeep, afwasmiddel, handzeep of met een speciaal reinigingsmiddel.

    Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleekwater of tandpasta.

  • Moet ik mijn implantaten ook poetsen?

    Het is belangrijk dat u uw implantaten net zo behandelt als echte tanden en kiezen. Op implantaten kan tandsteen opstaan. De implantaten mag u met tandpasta reinigen. Daarnaast kunt u ook ragers gebruiken, dit zijn kleine borsteltjes. Wanneer het reinigen pijn doet en gaat bloeden is dat vaak een teken dat de reiniging niet goed gebeurt. Neem dan contact met ons op.

  • Zijn kleefmiddelen schadelijk of slecht?

    Het gebruik van kleefpasta is niet verkeerd wanneer dit u helpt over een bepaalde drempel te komen. Het is belangrijk dat u deze middelen niet gebruikt om een slechte pasvorm of een gebrekkige houvast te compenseren. Bij een slechte pasvorm wordt uw kaak foutief belast, wat kan leiden tot schade aan tandvlees en bot.

  • Wat moet ik doen als ik pijn heb aan mijn kunstgebit?

    Wanneer u last of pijn heeft aan uw kunstgebit is het verstandig om hier niet mee rond te blijven lopen. Wij adviseren u altijd om direct contact met ons op te nemen. Meestal wordt u dan nog dezelfde dag geholpen.

  • Is de jaarlijkse controle belangrijk?

    Wij hechten veel waarde aan nazorg en bieden u daarom jaarlijks een nacontrole aan. Voor deze controle brengen wij geen kosten in rekening. Wij controleren of u mond gezond is en of het kunstgebit nog goed past. Hierdoor kunnen eventuele problemen tijdig worden geconstateerd en zo nodig worden verholpen.

    Wij adviseren u een afspraak te maken, ook als u geen klachten heeft.